Behind the scenes

Sinds 1996 is Apache al bij uitstek de meest populaire webserver. Mede dankzij het feit dat deze, in tegenstelling tot Microsoft's ®Windows Server, altijd gewoon gratis is gebleven. Omdat PHP op Apache draait en ASP op Microsoft's tegenhanger, geeft PHP dit een enorm voordeel ten opzichte van ASP. Al voordat ik aan mijn MediaDesign-studie was begonnen was ik al hard bezig met uitvogelen van deze gecompliceerde doch logische programmeertaal. Terwijl het toen nog bij login-scripts en dynamische pagina-inhoud bleef, was het pas op mijn eerste stage (zie CV) dat het zich echt tot professioneel bruikbare normen heeft kunnen verheffen. Tegenwoordig ben ik één van de weinige MediaDesigners die zijn weg weet in het programmeren, en daar ben ik trots op ook!

Programmeren op maat...

In tegenstelling tot de andere onderdelen van deze portfolio, zijn programmeer-vaardigheden zoals PHP vrij moeilijk visueel te demonsteren. Ik heb meer dan genoeg met PHP gewerkt, maar ik kan hier in deze portfolio moeilijk een tennistoernooi-script gaan demonstreren natuurlijk. Vandaar dat ik me hierin maar even zal beperken tot de (vrij algemene) PHP-toepassingen die ik hier in de site heb gebruikt.

Behind the scenes

Zoals de meeste PHP-functies, blijven de meeste aanwezige PHP-functies in deze site volledig achter de schermen. Omdat ik de enige gebruiker ben die deze site zal beheren is het niet de moeite waard voor mij om hier een heel CMS achter te zetten. Om alles toch zo dynamisch mogelijk te houden zit één van de meest prominent aanwezige PHP-functies verstopt in de met-foto's-beladen secties van de portfolio. Om de website-sectie maar even als voorbeeld te nemen, wordt hier bij het openen van de pagina (door middel van een zelf-geschreven functie) een hele map uitgelezen, op zoek naar plaatjes. Elk plaatje in deze map vertegenwoordigt een webdesign-project, en ik hoef slechts een plaatje toe te voegen aan deze map en deze wordt letterlijk direct aan de portfolio toegevoegd. De beschrijving van elk webdesign-project staat gewoon in de EXIF-informatie van het plaatjes zelf, die PHP op zijn beurt gewoon doodsimpel kan lezen. Zo heb je ook geen overbodig gedoe met databases.

Verder wordt er ook zo veel mogelijk met includes gewerkt om zo min mogelijk informatie dubbel te moeten schrijven. Dit hele artikel wordt zelfs opgeroepen uit een heel ander bestand dan de pagina die u nu bekijkt. Klinkt misschien wat verwarrend, maar het neemt zoveel voordelen met zich mee. De kenner weet wel waarom.

Advanced geek-talk

Om niet te veel als een enorme geek te klinken zal ik dit verhaal verder ook maar wat kort houden, maar het verdient toch ook wel even gezegd te worden hoe elke pagina op deze website zijn eigen directory lijkt te hebben. Zoals in dit geval "www.advanvliet.com/portfolio/php". Dit is echter heel wat simpeler dan het lijkt. Door de zogenaamde ".htaccess" op je webserver wat aan te passen kun je gewoon PHP's GET-variables gebruiken om deze dynamische "nep directories" aan te maken. Wat dus eigenlijk "www.advanvliet.com/portfolio.php?type=php" zou zijn, wordt nu gelezen als "www.advanvliet.com/portfolio/php". Dit heeft als voordeel dat zoekmachines het beter kunnen volgen, en het is ook gewoon overzichtelijker voor de gebruiker. De enige die het wat moeilijker krijgt is de ontwikkelaar, maar laten wij nou net weten waar we mee bezig zijn... ;)